Onze dieren op de boerderij

De kinderboerderij biedt plaats aan diverse diersoorten waarvan sommige dieren permanent op de boerderij wonen en andere af en toe eens komen "logeren". Hieronder ziet u de dieren die wij op de boerderij hebben. Bij een groot aantal dieren kunt u meer informatie lezen door op het betreffende dier te klikken.

× sluiten
Shetlander | Kinderboerderij De Vliert

Shetlander

Op de boerderij wonen Daphne, Noortje en Elin. Elin is de dochter van Noortje en hier op de boerderij geboren. Ze is een kruising van een Shetlander en een mini paard. Daphne heeft soms wel eens een grasmasker om, dit omdat ze ziek kan worden van teveel gras.

Herkomst

De shetlandpony is, zoals zijn naam al zegt, afkomstig van de Shetland Islands in het uiterste noorden van Schotland. Omdat ze leefden onder gure en koude klimaatomstandigheden en er erg weinig voer ter beschikking was, ontstond er een klein, gehard ponyras dat eigenlijk leek op een groot koudbloedpaard in het klein. De shetlandpony (vroeger Zetlandpony genoemd) is naar landen over de gehele wereld geëxporteerd en het ras blijft steeds veranderen omdat ze qua bouw evolueren naarmate ze op verschillende plaatsen gefokt worden. In dit opzicht moet ook zeker de Amerikaanse shetlandpony genoemd worden, die zich zo ontwikkeld heeft dat hij nauwelijks meer op de oorspronkelijke shetlander lijkt. Op de ruige Shetland Islands groeien geen bomen en de grassen die er toch zijn hebben weinig voedingswaarde. Ze hebben zich hieraan aangepast en kunnen er dus toch van overleven. In een achttiende-eeuws boek over paarden wordt de shetlander als volgt beschreven: "Zowel 's zomers als 's winters lopen de pony's in de bergen, en als ze in de winter niet genoeg voedsel kunnen vinden, komen ze bij eb naar zee om zeewier te eten. Winterstormen en voedselschaarste brengen ze in een dermate slechte conditie dat ze voor de eerste helft van juni pas weer op krachten zijn, maar dan zijn ze ook op hun best". Ondanks deze ontberingen leven Shetlanders gewoonlijk zeer lang; op hun 24e zijn ze vaak nog steeds goede rijpony's. bron: dier-en-natuur.infonu.nl

Gewicht

200 tot 250 kg.

Kleur

Bruin, beige, zwart, wit en grijs. Sommige zijn zelfs gevlekt met twee van deze kleuren.

Adres

Droogoven 1
3961 EW Wijk bij Duurstede
Telefoon: 0343 572 682

Openingstijden

Tijd
8.30 - 17.00 zomertijd, tot 16.00 uur wintertijd.
11.00 tot 13.00 en 14.00 tot 16.00
papegaai dieren-footer