Onze dieren op de boerderij

De kinderboerderij biedt plaats aan diverse diersoorten waarvan sommige dieren permanent op de boerderij wonen en andere af en toe eens komen "logeren". Hieronder ziet u de dieren die wij op de boerderij hebben. Bij een groot aantal dieren kunt u meer informatie lezen door op het betreffende dier te klikken.

× sluiten
Schaap | Kinderboerderij De Vliert

Schaap

Op onze boerderij wonen 3 Veluwse Heideschapen: Amy, Abby en Coco. Heb je al gevoeld hoe hun wol voelt, een beetje zacht en vettig? Elk jaar in mei worden onze schapen geschoren. Ze eten het liefst de hele dag, wanneer ze onze medewerkers aan zien komen hoor je ze al blaten.

Herkomst

Ze komen uit de provincies Gelderland, Noord-Holland, Overijssel en Utrecht. Vanaf de zestiende eeuw werden Veluwse heideschapen gehouden op de zandgronden van de Veluwe. De Veluwse schapenhouders profiteerden van de groeiende lakenindustrie rond Leiden en de schapen werden in eerste instantie dan ook vooral gehouden als wol producent. Later werden ze in grote aantallen ingezet op de zandgronden als producent van mest voor de essen via de begrazing van schrale heidevelden. Lammeren werden afgemest op de rijke kleigronden langs de IJssel, de Rijn en de toenmalige Zuiderzee en in de Betuwe. Het aantal Veluwse heideschapen daalde in de negentiende eeuw drastisch, doordat het gebruik van kunstmest heideschapen overbodig maakte als mestleveranciers, en de schaapskuddes ook nog beschuldigd werden van het veroorzaken van zandverstuivingen. Met hulp van een rasvereniging lukte het in de jaren 1970 om een vrij raszuivere populatie Veluwse heideschapen op te bouwen en nu begrazen 9 grotere kuddes opnieuw de Veluwse heidegebieden. bron: szh.nl

Voeding

Gras, hooi, aangevuld met schapenbrokken. Ook een appel of een wortel wordt graag door de schapen gegeten.

Gewicht

Tussen de 70 en de 80 kg.

Kleur

Crème wit met op de kop en poten soms enkele donkere stippen.

Adres

Droogoven 1
3961 EW Wijk bij Duurstede
Telefoon: 0343 572 682

Openingstijden

Tijd
8.30 - 17.00 zomertijd, tot 16.00 uur wintertijd.
11.00 tot 13.00 en 14.00 tot 16.00
papegaai dieren-footer