Onze dieren op de boerderij

De kinderboerderij biedt plaats aan diverse diersoorten waarvan sommige dieren permanent op de boerderij wonen en andere af en toe eens komen "logeren". Hieronder ziet u de dieren die wij op de boerderij hebben. Bij een groot aantal dieren kunt u meer informatie lezen door op het betreffende dier te klikken.

× sluiten
Kune varken | Kinderboerderij De Vliert

Kune kune varken

Eva en Ginger zijn de twee varkens die je op onze boerderij kunt vinden. Het zijn hele slimme en lieve dieren. Wist je dat ze een kunstje kunnen als je ze wat lekkers geeft?

Herkomst

Er zijn verschillende theorieën over hun afkomst. Geen van deze theorieën is nog bewezen, maar voor sommigen is wel meer bewijs dan voor anderen. Momenteel wordt er DNA-onderzoek gedaan onder Kunekunes, om eens en voor altijd te kunnen achterhalen waar deze prachtige dieren vandaan komen, zowel fysiek als geografisch. Eén van de theorieën is dat ze van oorsprong niet uit Nieuw Zeeland kwamen, maar door de Maori's zijn meegenomen van de Polynesische eilanden naar Nieuw Zeeland. Het varken was op zich heel belangrijk voor de Polynesiërs en er zijn nu nog varkens met piripiri in het Stille Zuidzeegebied aanwezig. Dit was een tijd geleden de meest gangbare theorie. Nu is echter de meest betrouwbare theorie de volgende: De eerste walvisvaarders (uit Amerika en Europa) zouden ze meegenomen kunnen hebben, om ze achter te laten op verlaten eilandjes voor de kust van Nieuw-Zeeland als voedselvoorraad voor hun volgende vaarten (of schipbreukelingen) en ze zouden deze dieren ook geruild hebben met de Maori's voor tabak. Ze zijn misschien wel het resultaat van een mengeling van verschillende varkensrassen. Maar, waar ze ook van mogen afstammen, ze zijn in ieder geval uitgegroeid tot charmante varkentjes. bron: kunekuneverenigingnederland.nl

Voeding

Gras, hooi, aangevuld met brokken. Ook lusten ze wat verse groenten en fruit afgewisseld met een eitje.

Gewicht

Tussen de 60 en de 100 kg.

Kleur

De naam Kune Kune betekent dik en rond. Kune Kune varkens kunnen ook lelletjes onderaan de kop hebben. Deze worden piri piri genoemd, maar ze hebben geen functie. Ook hebben Kune Kunes een vrij dikke vacht, die allerlei kleuren kan hebben: van crèmewit, zwart, ginger (oranje) en bont.

Adres

Droogoven 1
3961 EW Wijk bij Duurstede
Telefoon: 0343 572 682

Openingstijden

Tijd
8.30 - 17.00 zomertijd, tot 16.00 uur wintertijd.
11.00 tot 13.00 en 14.00 tot 16.00
papegaai dieren-footer