Onze dieren op de boerderij

De kinderboerderij biedt plaats aan diverse diersoorten waarvan sommige dieren permanent op de boerderij wonen en andere af en toe eens komen "logeren". Hieronder ziet u de dieren die wij op de boerderij hebben. Bij een groot aantal dieren kunt u meer informatie lezen door op het betreffende dier te klikken.

× sluiten
Kalkoen | Kinderboerderij De Vliert

Kalkoen

Wij hebben op de boerderij 4 kalkoenen. Wat een heerlijk geluid kunnen deze kalkoenen maken. Het mannetje maakt een klokkend geluid om de vrouwtjes te roepen. Onze kalkoenman kan wat af klokken met zijn 3 vrouwen.

Herkomst

Deze vogel uit de familie van hoenderachtigen heeft verschillende namen. Voor veel mensen was namelijk lang onduidelijk waar de vogel precies vandaan kwam. De Nederlandse naam kalkoen is bijvoorbeeld afkomstig van de benaming Calicut-hoen. In onze contreien was men er namelijk van overtuigd dat het dier afkomstig was uit de stad Calcutta in India. De Fransen dachten ook dat het dier uit India kwam en noemden de vogel daarom 'poule dinde' (Indiase kip). De Engelsen hadden weer een andere lezing. Zij dachten dat de vogel uit Turkije kwam. Het dier is bij hen daarom bekend als een 'turkey'. In werkelijkheid is de kalkoen een echte Amerikaanse vogel. Oorspronkelijk komt hij uit Mexico. bron: historiek.net

Voeding

Kalkoenen zijn omnivoren, ze eten zowel plantaardig als dierlijk voedsel. Hun natuurlijke voeding bestaat uit zaden, granen, bessen, vruchten, noten, plantendelen, wormen en insecten. Ook voeren wij ze bij met kalkoenbrokken.

Gewicht

Mannetjes kunnen tussen de 5 en de 11 kilo wegen
Vrouwtjes tussen de 2 en de 5.4 kilo.

Kleur

Een kalkoen wordt gekenmerkt door zijn bronskleurige, iriserend verenkleed en de naakte rode kop, met vlezige blauwe en rode lellen aan beide kanten van zijn snavel.

Adres

Droogoven 1
3961 EW Wijk bij Duurstede
Telefoon: 0343 572 682

Openingstijden

Tijd
8.30 - 17.00 zomertijd, tot 16.00 uur wintertijd.
11.00 tot 13.00 en 14.00 tot 16.00
papegaai dieren-footer