Onze dieren op de boerderij

De kinderboerderij biedt plaats aan diverse diersoorten waarvan sommige dieren permanent op de boerderij wonen en andere af en toe eens komen "logeren". Hieronder ziet u de dieren die wij op de boerderij hebben. Bij een groot aantal dieren kunt u meer informatie lezen door op het betreffende dier te klikken.

× sluiten
Geit | Kinderboerderij De Vliert

Geit

We hebben verschillende soorten geiten op de boerderij. Dwerggeiten, Nubische geiten en een Nederlands bedreigd ras: de bonte geiten.  De meesten van onze geiten zijn dol op aandacht, vooral de dwerggeiten.  Onze Nubische geit Desi, hier geboren in 2021, vindt het soms leuk om tegen mensen aan te duwen.  Ook de bonte geiten zijn hier geboren in 2022.

Herkomst

Oorspronkelijk komt de dwerggeit uit Midden- en West-Afrika. Daar was het een forsgebouwd geitenras, omdat de dieren voor hun vlees werden gehouden. Rond 1960 werd de dwerggeit naar Nederland gehaald. Daar zorgde men door te fokken dat het kleine, slank gebouwde en beweeglijke dieren werden. Oorspronkelijk komt de Nubische geit uit zandige gebieden van Afrikaanse landen zoals Egypte. Zijn hangoren zorgen ervoor dat bij zandstormen geen zand in zijn oren komt. De dieren worden in kleine groepjes gehouden door herders die goed voor ze zorgen. De Nederlandse bonte geit is een zeldzaam huisdierras. Het is een afstammeling van de koebonte Zeeuwse landgeit. Dit was een middelgrote geit, die niet snel ziek werd en eenvoudig als huisdier was te houden. Begin 20e eeuw werd de landgeit gekruist met een geiten ras uit Zwitserland om de melkproductie te verhogen. bron: natuurkwartier.nl

Voeding

Gras, hooi, blad aangevuld met geitenbrokken. Ook zijn ze dol op vers gesneden groente en fruit.

Gewicht

Dwerggeit tussen de 25 en de 50 kg Nubische geit tussen de 80 en de 100 kilo. Nederlandse bonte geit tussen de 70 en de 80 kilo.

Kleur

Dwerggeit: wild agouti (licht bruin met zwarte aftekening), zwart met bruin, grijs/zwart met wit of tricolore (wit, roodbruin en zwart). Nubische geit: rood, licht, zwart, wit of bruin Nederlandse bonte geit: witte geit met gekleurde vlekken. Deze vlekken kunnen zwart of bruin zijn.

Adres

Droogoven 1
3961 EW Wijk bij Duurstede
Telefoon: 0343 572 682

Openingstijden

Tijd
8.30 - 17.00 zomertijd, tot 16.00 uur wintertijd.
11.00 tot 13.00 en 14.00 tot 16.00
papegaai dieren-footer