De boerderij breidt verder uit

Na het slaan van de eerste paal voor de woonwijk "de Horden" op 27 december 1978 kreeg het bestuur van de kinderboerderij "de Vliert" symbolisch een volière aangeboden door het Bouwfonds Nederlandse Gemeente. Het is een goede gewoonte dat als er een paal voor een gebouw of woonwijk geslagen wordt, een cadeau wordt achtergelaten binnen de gemeente.
Het college van B & W van Wijk bij Duurstede vond het een gepast idee om dit aan de kinderboerderij ten deel te laten vallen omdat ze toch vele jaren in de problemen zouden komen te zitten. Dat had het college goed gezien!

Helaas is de hooiberg door een brand in 1987 vrijwel geheel met de grond gelijkgemaakt (zie fotogalerij). Met behulp van vele mensen is deze weer geheel opgebouwd.

In oktober 1989 werd de volière in gebruik genomen. In 2003 is dit omgebouwd tot educatief centrum.

Veel vrijwilligers hebben in de afgelopen jaren meegeholpen van deze kinderboerderij te maken wat het nu is, alles gebeurt in eigen beheer. We mogen ons gelukkig prijzen met de vele gemotiveerde vrijwilligers en vakmensen. Zo is er tussen de boerderij en de stal een voerhok en een invalidentoilet gebouwd. Naast de stal een trekker en mestberging.
Een Wijks bedrijf schonk ons het Vlierthuisje, de grote paddestoel die geplaatst is bij de speeltuin in de grote weide. Ook dat is een stuk erkenning voor het vrijwilligerswerk. Na 20 jaar zijn de konijnenhokken die gemaakt zijn van oud kistenhout in 1974 /1975 vervangen door een nieuw kleindierenverblijf dat geheel in eigen beheer gebouwd is mede door ondersteuning van vele sponsors zowel geldelijk als materieel.
In mei 2001 zijn we begonnen de volière die in 1978 geschonken is te gaan verbouwen in verband met groot onderhoud. Het kreeg een andere bestemming. Het kinderboerderij bouwteam ging het verbouwen tot een educatief centrum voor natuur en milieu educatie. Eerst moesten er sponsors gezocht worden. Dankzij de sponsors en het bouwteam kwam het geheel in 2003 gereed. Een mooie aanwinst voor kinderboerderij "de Vliert".

In 2002 hebben we een therapeutisch bad gekregen vanuit een verbouwing van revalidatiecentrum De Hoogstraat. We hebben het bad zelf uit het ziekenhuis moeten slopen en vervoeren.  Er was toen een betonnen vijver, deze is nu vervangen door een roest vast stalen bad / vijver. In 2002 kregen we bij de opening van een hypotheek kantoor een duivenhok in casco. Het enige wat we ervoor moesten doen was 100 duiven loslaten. In 2003 hebben we het duivenhok opgebouwd. We waren al negen jaar in discussie met de gemeente over budget subsidie voor de kinderboerderij. Voor dat we in 1999 aan een eerste goede contract vergadering begonnen met een Wethouder. Daarna duurde het weer negen jaar tot we eruit waren met de gemeente op 15 februari 2008 werden de contracten getekend als goede basis voor de kinderboerderij de Vliert. Ook dat is Vrijwilligerswerk. Wat u uit deze stukken kunt lezen is dat een Vereniging veel voordelen heeft, het kan werken als een sportvereniging. Maar dan met een andere doelstelling.
Als een kinderboerderij zich kan profileren naar de gemeenschap is het mogelijk om sponsoren aan te trekken, bij de Vliert is dat gelukt maar natuurlijk niet van af de eerste dag. De kinderboerderij heeft inmiddels een gezicht voor de gemeenschap gekregen, maar daar moeten we nog dagelijks aan werken.